Companii

Legislația în vigoare, mai exact OUG 25/2018, permite microîntreprinderilor să își deducă din impozitul pe venit pe care îl datorează statului, o cotă de 20%, reprezentând o cheltuială total deductibilă, în baza contractului de sponsorizare întocmit la sfârșitul fiecărui trimestru.

Astfel, o firmă care datorează impozit pe venit poate redirecționa 20% din valoarea acestuia către un ONG, trimestrial, urmând să plătească către stat impozitul scăzând suma redirecționată. Un gest frumos care nu pune niciun efort pe umerii companiei tale. 

Procedura este simplă, redirecționarea se realizează în baza unui contract de sponsorizare (pe care îl puteți descărca de aici). La sfârșitul fiecărui trimestru, se calculează impozitul pe care îl datorați către stat iar 20% din acesta se trece în contractul de sponsorizare și se virează în contul Asociației Art Club, iar firma va beneficia de reducere fiscală la plata impozitului.

  • Dacă sunteți societate comercială care plătește impozit pe profit, cuantumul sumelor sposorizate se vor scădea din impozitul pe venit datorat către stat. Aceste sume vor reprezenta nivelul minim dintre: 0,75% din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit datorat.ț
  • Dacă sunteți microîntreprindere, sumele cu care sponsorizați Asociația Art Club se vor scădea din impozitul pe venit datorat către stat, trimestrial, reprezentând 20% din valoarea acestuia.

Sponsorizările se pot realiza și în avans, dacă optați pentru o valoare mai mare de 20% din impozitul pe venit datorat, acesta se poate deduce pe o perioadă de până la 28 de trimestre consecutive.

Beneficiarii cotei de 20% din impozitul pe venit datorat de firme sunt organizațiile care furnizează cel puțin un serviciu social acreditat și sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult. Asociața Art Club este atestată ca întreprindere socială, însemnând că întreaga activitate se desfășoară în scopuri sociale, fiind înscrisă și în Registrul Registrul entităților/unităților de cult.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cum calculez suma pe care o pot redirecționa?

Cota de 20% se calculează din impozitul pe venit datorat către stat. Spre exemplu: Dacă veniturile sunt de 100.000 lei, impozitul datorat către stat (1%) este de 1000 lei. Suma pe care o puteți redirecționa este de 200 lei. Dacă impozitul către stat este de 3% din venituri (adică 3.000 lei) atunci suma redirecționată este 600 lei.

Cum scad valoarea redirecționată din impozitul datorat?

În trimestrul în care ați redirecționat veți scădea din impozitul datorat suma respectivă. Exemplu: Impozit datorat 1.000 lei, redirecționare 200 lei, pe OP către bugetul de stat se va trece 800 lei. Anul următor contabilul va depune o declarație la Anaf prin care va transmite suma tuturor redirecționărilor din anul precedent.

Cum ajung banii în contul Asociației?

În baza contractului de sponsorizare încheiat cu Asociația Art Club, veți transfera banii direct în contul Asociației.

La ce vor fi folosiți acești bani?

Toți banii din redirecționări, donații sau alte venituri ale Asociației vor fi cheltuiți exclusiv în ajutorarea familiilor nevoiașe, în campaniile de donații organizate de Asociație precum și în activitățile organizate în acest scop.

CONTACT

SCRIE-NE
    ART CLUB

    Cum te putem ajuta?