Redirecționează 3,5 din impozit

Orice contribuabil poate redirecționa 3.5% din impozitul datorat statului către un ONG sau entitate de cult. Astfel, oricine poate ajuta organizațiile non-profit prin redirecționarea cotei de 3.5% din impozitul pe venit, pe care oricum este obligat să il achite la bugetul de stat.

CADRUL LEGAL pentru redirecționarea cotei din impozit o reprezintă legea 227/2015 din Codul Fiscal, iar cota de 3.5% este stabilită conform OUG 25/2018 (în trecut se putea dona doar 2%):

 • Contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozit pentru susținerea entităților non-profit care se inființează și funcționează în condițiile legii si a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii;
 • Entitățile non-profit, precum și unităților de cult li se pot redirecționa 3,5% dacă figurează în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, organizat de ANAF;
 • Distribuirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venitul datorat poate fi solicitată, prin cerere, pentru aceiași beneficiari pentru o perioadă de cel mult 2 ani și poate fi reinnoită după expirarea perioadei respective;
 • Redirecționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit poate fi exercitată pentru una sau mai multe entități.

Beneficiarii cotei de 3,5% din impozitul pe venit sunt organizațiile care furnizează cel puțin un serviciu social acreditat și sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult. Asociața Art Club este atestată ca întreprindere socială, însemnând că întreaga activitate se desfășoară în scopuri sociale, fiind înscrisă și în Registrul Registrul entităților/unităților de cult.

Venituri eligibile

 • Salarii;
 • Pensii;
 • Chirii;
 • Drepturi de proprietate intelectuala;
 • Venituri din activitate independentă, PFA-uri, ÎI-uri.

PROCEDURA DE REDIRECȚIONARE

Se completează Formularul 230 (îl puteți descărca de aici) cu datele de identificare ale contribuabilului în secțiunea I. Formularul are deja completate informațiile referitoare la Asociație așa că nu mai este necesar completarea acestora, iar suma va fi calculată de către instituția fiscală. Foarte important este să il semnați.

Depunerea Formularului se poate face astfel:

 • La ghișeul administrației financiare de care aparține contribuabilul
 • Prin poștă cu confirmare de primire la adresa ANAF de care aparține contribuabilul
 • Prin serviciul online SPV (Spatiul Privat Virtual);
 • Pe site-ul ANAF, semnat electronic cu certificatul digital calificat.
 • Legislația în vigoare (ordin ANAF nr.936/2020, publicat in M.Of. nr.325/2020) ne permite să centralizăm formularele și să le trimitem pe bază de Borderou către ANAF în locul contribuabilului.

Înștiințarea depunerii formularului

ANAF va trimite o scrisoare de înștiințare către fiecare persoană fizică în numele căreia a fost depus formularul, prin care o va informa cu privire la direcționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit, pentru a evita situațiile în care o declarație este completată în numele unui contribuabil, fără acordul acestuia.

Statul va vira suma aferentă din impozit către Asociația Art Club, practic această sumă nu reprezintă o donație și nu implică niciun cost din partea contribuabilului, banii fiind redirecționați din bugetul de stat.

DESCARCĂ

De aici poți descărca formularul 230.

FORMULAR_230

PRINTEAZĂ

Tipărește formularul, completează-l cu datele tale și semnează-l.

TRIMITE

Îl poți depune direct la sediul ANAF de care aparții, sau trimite-l la noi.

AI NEVOIE DE AJUTOR?

CONTACTEAZĂ-NE
  ACTUALIZARE

  Ultimele acțiuni

  ALIMENTE

  Sat Progresu

  Alimente pentru o familie cu 5 copii din județul Călărași

  NOU

  ALIMENTE ȘI MOBILIER

  Sat Șindrilița

  Alimente, dulciuri, mobilier pentru 7 copii

  NOU

  DONARE SÂNGE

  București

  Campanie de donare sânge pentru spitale

  NOU